Vodič za renoviranje stana

Vreme je za renoviranje vašeg stana. Ne, ne morate da čekate proleće ili sledeću godinu. Uz stručnu pomoć renoviranje stana biće vrlo prijatno iskustvo u bilo koje doba godine.

Dizajn enterijera

Pre nego što započne renoviranje stana neophodno je da stručno lice – arhitekta pregleda stan i utvrdi stanje, zatim stekne uvid u želje i mogućnosti klijenta, i naposletku napravi plan i predmer. Predmer gađevinsko – zanatskih radova je detaljan spisak radova sa cenama, koji se sastoji od grupisanih pozicija radova koji su detaljno razrađeni. Nakon predmera arhitekta će napraviti tehnički crtež stana sa svim dogovorenim izmenama, koji će nadalje biti vodič majstorima u radu. Renoviranje stana može da podrazumeva rušenje i premeštanje određenih zidova, zamenu kompletnih instalacija i njihove pozicije, zamenu stolarije i podova. Zatim dolazi red na dizajn novog nameštaja i raspored postojećeg. Odgovorni arhitekta – projektant će vam predložiti izmene koje bi vašem stanu, u skladu sa vašim potrebama, bile najfunkcionalnije i estetski najprihvatljivije. Takođe potrebno je izvršiti i sve neophodne prijave i pribaviti potrebne dozvole za intervenciju.

Totalna demontaža

Pod demontažom se podrazumevaju svi poslovi uklanjanja starog nameštaja, pločica, sanitarija, ograda, vrata, kao i rušenje delova ili zidova koji nisu noseći. Ovaj proces spada u teže građevinske radove, bučan je i rezultira velikom količinom otpada koji se odvozi na deponiju. Nakon demontaže se pristupa detaljnom čišćenju prostora i pripremi za druge radove.

Nove instalacije

Strujne instalacije su od izuzetne važnosti za bezbednost stana, te se smatra da je njihova kontrola i eventualna zamena na četvrt veka neophodna. Stari kablovi, razvodne kutije, utičnice i prekidači se vade, i ugrađuju novi, tako da se njihovo prisustvo u zidu ne primećuje. Tom prilikom se ugrađuju i novi utikači, prekidači za svetlo i rasvetna tela tako da stan u startu dobija novi moderniji izgled. Pored strujnih instalacija, obaveno je menjanje i cevi za vodovod i kanalizaiju, naročito u zgradama koje broje nekoliko decenija. Ovi radovi traju najčešće sedam do deset dana i o njima je neophodno obavestiti kućni savet zbog očekivane buke.

Novo kupatilo

Nakon zamene vodovodnih i kanalizacionih cevi pristupa se sređivanju kupatila. Prvo se postavlja hidroizolacija, zatim je tu zidanje kade ili tuš kabine, ravnanje poda, a onda i lepljenje pločica. Potrebno je izabrati pločice za pod i zidove, kao i sanitarije koje će vaš prostor činiti prijatnim. Na raspolaganju vam je arhitekta koji će svojim savetima pri izboru mali prostor učiniti prijatnim i interesantnim. Opredelite se za stil koji može da se primeni u vašim uslovima, a arhitekta će se potruditi da pronađe adekvatna rešenja i materijale.

Nova kuhinja

Kuhinja je u našem narodu mesto na kojem se okuplja porodica i provodi veći deo vremena. Zato je često poželjno da su kuhinja, trpezarija i dnevna soba spojene, što se popularno naziva open space. Kreiranje kuhinje je vrlo zahtevan posao jer podrazumeva razumevanje potreba domaćice i ostalih ukućana, njihove navike i afinitete. Da li ćete se odlučiti za funkcionalan minimalistički stil, rustičnu kuhinju, radni sto na sredini kuhinje, šarene pločice u španskom stilu ili jednostavno klirit u jarkoj boji i još mnogo toga, zavisi od vaše inspiracije i saradnje sa arhitektom. Wega design za vas projektuje unikatne kuhinje koje izrađuju naši partneri od materijala visokog kvaliteta. Vreme izrade kuhinje je oko dve nedelje.

Zamena stolarije

Staru stolariju je najbolje zameniti novom višekomornom PVC ili aluminijumskom stolarijom, koja čuva toplotu i ne izaziva kondenzaciju u stanu. Postoji i stolarija od kompozitnih profila. Proizvođači stolarije će za vaš stan izraditi stolariju po meri. Zamena vrata i prozora je posao koji se obavlja u roku od dva-tri dana i ne stvara posebnu buku. Preporuka je uvek da zamenite i unutrašnja vrata stana kako bi vaš prostor bio u potpunosti obnovljen. Nova ulazna vrata je najbolje postaviti na samom kraju renoviranja stana kako se ne bi kojim slučajem oštetila tokom radova i izbacivanja šuta. Ukoliko se odlučite da staru stolariju delimično ili u celosti sačuvate, preporučijemo vam farbanje koje se, nakon šmirglanja, može obaviti različitim premazima valjkom, četkom ili mašinskom prskalicom.

Gipsani radovi

U gipsane radove spadaju, sada vrlo popularni spušteni plafoni, postavljanje lakih pregradnih zidova i lepljenje ukrasnih gipsanih elemenata. Spušteni plafoni su posebno zgodni u starim zgradama sa vrlo visokim plafonima, koji su nezgodni za grejanje prostora. Takođe, radi se oblaganje zidova, plafona, greda i stubova koji se vizuelno ne uklapaju u prostor. Gipsani radovi kratko traju i nisu zahtevni kada je u pitanju čišćenje i stavranje buke.

Gletovanje i krečenje

Pre molersko-farbarskih radova praktikuje se zaštita nameštaja i podova tankim PVC najlonom i ponekad zaštita detalja sa širokom krep trakom. Najbolje je nameštaj koji je prenosiv izneti iz prostorije ili prebaciti u drugi stan tokom renoviranja. Zatim se pristupa pripremi zidova za adaptiranje, odosno saniranje svih pukotina i neravnina kako bi zid bio idealno prav i gladak. Nakon toga se pristupa gletovanju i bojenju zidova. Kada se lepe tapete obično se nanosi jedan sloj glet mase, a kada je u planu krečenje dva do tri sloja. Bojenje zidova i plafona je završna faza koja daje identitet prostoriji. Zato boje treba pažljivo odabrati spram namene i karakteristika prostorije. Izborom boje utičete na naglašavanje prostornosti, kontraste i toplinu ambijenta. Molersko- farbarski radovi traju sedam do deset dana, u zavisnosti od veličine prostora i prethodnog stanja.

Postavljanje podova

Ukoliko se odlučite da zamenite dotrajali parket ili brodski pod potrebno je najpre demontirati postojeći, zatim izravnati površinu izlivanjem cementne košuljice. Nakon toga se pristupa postavljanju novog parketa ili laminata. Ukoliko se koristi već gotov parket njegovo postavljanje se obavlja vrlo brzo, u roku od dva dana. Masivni parket zahteva hoblovanje, bajcovanje i lakiranje, što može da potraje sa sušenjem i do nedelju dana. Nakon postavljanja parketa ili laminata uz zidove se postavljaju lajsne koje imaju dekorativnu i zaštitnu funkciju.

Završni, fini radovi

Možete da odahnete, stan je već dobio željene obrise i slede tek sitni radovi koji stanu daju željeni šmek. Ipak, na podu još uvek treba da se nalazi zaštitni najlon kako ne bi došlo do prljanja na samom kraju. U završne radove renoviranja stana spadaju detaljno čišćenje, lepljenje tapeta, sitne popravke silikonom ili glet masom, postavljanje rasvete i prekidača.

Kupovina/izrada nameštaja

Stigli smo do nameštaja, što nije ni malo jednostavan izbor. Ukoliko se odlučite da pravite nameštaj po svojoj meri Wega Design vam pruža uslugu kompletnog dizajniranja i projektovanja po meri, kao i izrade. Naručeni nameštaj ćete najpre videti kao 3D model na računaru, primenjen u vašem novom stanu. Tom prilikom možete izabrati između dve ili tri ponuđene varijante. Ukoliko, pak, želite da sami izaberete nameštaj iz jednog od prodajnih salona na našim prostorima, imate punu podršku i savete našeg arhitekte.

Useljenje

Dočekali ste da se uselite u svoj novi prostor i ne možete da savladate nestrpljenje. Razumemo vas. Nakon kompletnog renoviranja stana i izbora nameštaja preostaje vam da izaberete podne obloge, zavese, slike i neke enterijerske detalje. I dalje smo tu da vam pomognemo savetima pri izboru boja i dezena. Sada je izbor mnogo jednostavniji i predstavlja vam pravo uživanje. Renoviranje stana je uspešno i bezbolno završeno.

Trajanje renoviranja

Renoviranje stana u proseku traje od šest do deset nedelja. U nekim slučajevima, kada se, na primer, obavlja samo renoviranje kupatila i molersko-farbarski radovi, stan može biti gotov za mesec dana. To, naravno, važi samo kada angažujete profesionalce koji projektuju, kontrolišu rad majstora, nabavku i potrošnju materijala. Ukoliko želite kvalitetno, vremenski efikasno i ekonomično renoviranje stana – pozovite nas na telefon +381 64 863 66 40!

Maja Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *